Kategórie
 
 
 
 
 

Najstaršia a najužitočnejšia bylinka: Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky, známy aj pod názvom mliečnik mariánsky či koreň mariánsky je rastilina, ktorá sa vyznačuje svojimi výnimočnými liečivými vlastnosťami. Bylina, ktorá je považovaná za jednu z najstarších a najužitočnejších rastlín používaných v tradičnej medicíne. Vyskytuje sa v európskych krajinách, Ázii a Amerike. Jeho použitie v medicíne siaha až do staroveku, kde bol využívaný pre liečbu pečene a žlčových ciest. Tradične sa používal na detoxikáciu organizmu, podporu trávenia a zlepšenie funkcie pečene. Je charakteristický pre svoje jemné, bledožlté alebo purpurové kvety a bodľovité listy s bielymi pruhmi.

Najstaršia a najužitočnejšia bylinka: Pestrec mariánsky

Zloženie a účinné látky

Obsahuje niekoľko účinných látok, ktoré mu zabezpečujú jeho liečivé vlastnosti. Najdôležitejšou zložkou je silimarín, ktorý predstavuje komplex rôznych flavonolignanov (silybin, silydianin, silikristin). Tieto látky majú silné antioxidačné účinky a chránia pečeň pred poškodením voľnými radikálmi a toxickými látkami. Okrem toho pestrec mariánsky obsahuje aj iné prospešné látky, ako sú flavonoidy, aminokyseliny, minerály a vitamíny. 

Aké liečivé účinky môžete očakávať od pestreca mariánskeho

Jeho hlavným benefitom je pozitívny vplyv na zdravie pečene. Silimarín podporuje regeneráciu poškodenej pečeňvej tkane, zlepšuje jej detoxikačnú schopnosť a podieľa sa na tvorbe nových pečeňových buniek. Preto je efektívnym prostriedkom pri liečbe ochorení, ako je cirhóza pečene, mastná pečeň, žltačka a iné pečeňové ochorenia.

Ďalšie pozitívne účinky

  • Popora zdravia žlčníka: pomáha pri tvorbe a vylučovaní žlče, čo je dôležité pre trávenie a rozklad tukov.
  • Antioxidačné účinky: Silimarín bojuje proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k starnutiu organizmu a rozvoju rôznych chorôb.
  • Podpora pečene pri užívaní liekov: Pestrec mariánsky môže pomôcť chrániť pečeň pred negatívnymi účinkami niektorých liekov, ktoré sú na ňu toxické.
  • Podpora pri detoxikácii: Vďaka svojej schopnosti eliminovať toxíny z organizmu je užitočný aj pri rôznych typoch detoxikačných programov.

Existuje niekoľko spôsobov ako jeho prospešné účinky využiť. Najčastejšie je dostupný ako doplnok stravy vo forme kapsúl, extraktov alebo čajov. U nás na stránke si ho môžete zakúpiť vo forme kapsúl. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia